Желаете ли да изпратите бюлетина?

Автоматизирани поливни системи - какво трябва да знаем?

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 2 гласа)
© www.water4irrigation.com

Един от най-важните елементи във всяка градина е водата. Поливането е от първостепенно значение за отглеждане на зелени площи.
За да подържате тревата свежа и с добър вид трябва да помислите как да й осигурявате достатъчно вода, толкова често колкото й е необходимо. Затова е добре да се насочите към автоматизирана поливна система, която предлага интелигенто и икономично поливане.
Използването на такава система осигурява равномерно напояване с определеното количество вода, необходимо на всеки отделен растителен вид. По този начин не се хаби излишно вода. Освен това ви спестява време, което би ви отнемало ръчното поливане с маркучи, пръскачки и т.н.

Друго основно предимство на поливните системи е, че може да сте спокойни когато отсъствате от къщи, че вашата градина няма да изсъхне.
Най-добрия метод за поливане е т.нар. дъждуване, което наподобява естествените валежи. То се използва предимно при тревна и ниска растителност.
Капково напояване се прилага най-вече при цветя, храсти и дървета.
При избора на поливна система трябва да се съобразим с някои условия като: размер на двора, видове растителност, тип на почвата и т.н. Трябва да се намери подходящ водоизточник с определен дебит и налягане. Той може да бъде ВиК, кладенец, водоем.
Цената на една поливна система зависи най-вече от площта и формата на градината. Разпокъсаните площи и минаването на пътеки през тревните площи би могло да оскъпи системата.
Основен компонент на поливната система са разпръсквачите. Те трябва да гарантират прецизно разпределяне на водата по целия радиус.Разпръсквачите биват три вида: роторни; дефлекторни; дефлекторни с ротонна дюза. Трябва да се избере най-подходящия вид за съответната площ.

Друг съществен компонент е програматора. Чрез него се регулират циклите на поливане. Той трябва да има възможност за задаване на часове и дълготрайност на поливане. Повечето програматори са с електрическо захранване с напрежение 220V, но има и такива, които са с батерии. Те са удобен вариант когато нямате възможност да осигурите електрическо захранване. Съществуват и възможности за управление посредством софтуер-
ни системи, но те най-често се използват при много големи площи.

Следващия елемент на поливната система е датчика за дъжд. Естествено когато вали не е уместно да се полива. Благодарение на това растенията са защитени от преовлажняване а и се избягва излишен разход на вода.

Другите компоненти на автоматизираната поливна система са: тръби, фитинги, кабели, маркучи, клапани, кутия.
За да работят всички тези компоненти ефективно те трябва да бъдат подбрани и монтирани правилно. За да си гарантирате това най-добре е да се доверите на съответните специалисти в областта.

Стъпките за изграждане на една поливна система са следните:
1. Изготвяне на проект
2. Изкопни и насипни работи
3. Полагането на тръби и маркучи
4. Разположение на разпръсквачите
5. Монтаж на кутията
6. Свързване с програматора
7. Свързване със сензорите
8. Свързване с водоизточника

Тъй като инвестицията не е малка, най-добре за избор и инсталиране на поливна система се доверете на специализирана фирма, за да избегнете риска от грешки и за да сте сигурни, че ще си осигурите красива растителност в градината, която ще поддържате с минимални усилия.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти