Желаете ли да изпратите бюлетина?

Избор на градински ножици

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 2 гласа)
© www.come2bg.com

Подрязването на растителността в градината е важно за правилното развитие и добрият външен вид на растителните видове. Затова изборът на градински ножици е отговорна задача. Как да се ориентираме сред голямото разнообразие от градински ножици на пазара?
Важно е какво растение ще подрязваме.

Ножици за трева и храсти – има както ръчни, така и акумулаторни и електрически ножици за трева и храсти. Разбира се от голямо значение е ножицата да е удобна, желателно е да бъде с ергономична ръкохватка за по - лесно рязане.
Задължително и с неръждаемо и незалепващо покритие.
С акумулаторните ножици за трева и храсти биха могли да изрязвате и по-твърди клонки.
Отново е важно да гледате ножицата да има удобна ръкохватка, да не е прекалено тежка, също така и каква продължителност на работа има след зареждане.
Електрическите ножици са особено подходящи за жив плет.

Как да избете подходящия тип ножица? Важно е да знаете, че акумулаторната ножица работи с батерия, която се зарежда със специално зарядно устройство, което обикновено се купува допълнително и не е включено в цената на ножицата.
Друга важна особеност е, че батерията работи определено време след зареждане, което може да не е дотатъчно за да свършите определната работа и да се наложи да изчакате да се зареди отново.
За да се избегне това прекъсване на работата, може да закупите втора резервна батерия, което допълнително оскъпява покупката. Като предимство на акумулаторните ножици може да посочим, че няма нужда да имате електрическо захранване в близост до мястото на работа.
Също и че акумулаторните уреди са по-безшумни от електрическите, което ги прави предпочитани за работа в близост до жилищни сгради, болници и т.н.
За разлика от акумулаторните, при електрическите ножици се налага да имате електрическо захранване или удължителен кабел близо до мястото, където ще ги използвате, но пък за сметка на това с тях нямате ограничение на времето за работа. Освен това електрическите ножици са по-мощни, което ги прави по-високо производителни.

Ножици за клони – при избора на ножици за клони трябва да се интересувате колко е максималния диаметър на клона, който може да подреже, също и общата дължина на ножицата. Има ножици с телескопична дръжка, която позволява клоните лесно да бъдат отрязани от земята без стълба.
За по-високи дървета може да се наложи да ползвате ножици за кастрене с въже.
Като иновация в приозводството на ножици са въведени механизми, които улесняват работата с тях. Такива са храпов механизъм или ножица със зъбна предавка. Благодарение на тях може да режете много здрави и твърди клони без усилия.

Ножиците за цветя обикновено са по-малки и режат по –прецизно. Те са подходящи и за рязане на малки клонки и ниски храсти.
Има и такива, които са пригодени за бране на рози и други цветя.

Лозарските ножици се използват за оформяне на лозата, но обикновено са подходящи за рязане и на тънки клонки, пъпки и стебла на цветя. Освен ръчни има и електрически и пневматични.

Почиствайте добре ножиците след всяка употреба, тъй като болестите по растенията много често се пренасят чрез замърсени инструменти.

Съветваме ви да бъдете внимателни при избора на ножица и да запомните, че определено си струва да инвестирате в скъпа ножица, тя със сигурност ще ви се отплати с качество, от което ще може да се възползвате дълго време. Не на последно място важно е работата с нея да е лека и приятна и да се наслаждавате на добре оформена и здрава растителност в градината.

За повече информация: ПАО магазини

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти