Желаете ли да изпратите бюлетина?

Капково напояване

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 2 гласа)
© www.gardena.com

Капковото напояване става все по-популярно у нас като удобен и икономичен начин за поливане. Освен това е и най-ефикасния метод за напояване. Характерно за тези системи е, че водата се доставя директно до корените на растенията във вид на капки. Благодарение на това загубите на вода са минимални, за разлика от стандартното поливане, при което повече от половината количество вода се губи, поради изтичането или изпаряването й. Това превръща капковото напояване не само в ефективен метод, доставящ на растенията толкова влага, колкото им е необходима, но и евтин вариант за поливане, намаляващ значително сметките ви за вода.

Друго негово предимство е, че се монтира лесно и бързо. Освен това ви пести време и труд за поливане.
Съществува и възможност да подава торовете едновременно с водата. Също така листната маса и плодовете на растенията са защитени от преовлажняване, защото не се мокрят, а така се ограничава развитието на болести и неприятели по растенията.
Водата се разпределя равномерно върху почвата, а появата на плевели при този вид поливане силно намалява.

Какво представлява автоматизираната система за капково напояване?
Това е система от тръби, в които са инсталирани капкоотделители, които редуцират налягането на водата и осигуряват нейното равномерно разпределение по линията. Има възможност за програмно управление на водния и хранителни режим на растенията. Основните съствани части на системата за капково напояване са:
Водоизточник- река, язовир, езеро, кладенец, сондаж, изкуствен водоизточник
Помпа- може да бъде горивна (бензинова, дизелова), както и електрическа
Филтрираща система- има няколко вида филтри- мрежести ,дискови, хидроциклонни, пясъчни
Тръбопровод
Водоземки
Капков маркуч- има два вида- плосък и дебелостенен- избира се подходящия спрямо почвата и културите, които се отглеждат.

За къде е подходящо капковото напояване?
Автоматизираните системи за капково напояване са подходящи както за градината, независимо от размера й, за орнажерии, така и за саксиини цветя. Използват се за големи и малки градини със зеленчукови култури, при което се увеличават добивите с 50 до 100 %, при овощни насаждения- от 25 до 65 %, също така и при лозята се наблюдава нарастване на добивите 30-40% в сравнение с другите начини за поливане. Подходящо е при алпинеуми и цветни лехи, тъй като мокренето на листата на някои цветя може сериозно да ги увреди.
Такава система може да бъде инсталирана и в дома, в зимна градина, в офиса, на терасата или на покривна градина.
Инвестицията, вложена в система за капково напояване със сигурност се възвръща многократно във времето.

За повече информация: ПАО магазини

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти