Желаете ли да изпратите бюлетина?

Разпръсквачи

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 2 гласа)
© www.napoyavane.blog.bg

Разпръсквачите са най-често използваните уреди за напояване на тревни площи.
Потъващите разпръсквачи, наречени „хидранти” са най-широко употребявани. След поливането те „потъват” до нивото на тревната повърхност и по този начин не се забелязват и не пречат.

Има три основни типа разпръсквачи:
- Роторни разпръсквачи;
- Дефлекторни разпръсквачи;
- Дефлекторни с роторна дюза;

Роторните разпръсквачи пръскат струя вода, която се върти в кръг от 0 до 360 градуса, като радиусът на пръскане е от 8 до 15 м.
Дефлекторните пръскат водата в плътен сектор от окръжност, като радиусът на поливане е от 3 до 7 м.
Дефлекторните хидранти с роторна дюза разпръскват много струйки вода в определен сектор, като радиусът им на напояване е от 4 до 9 м.

За да бъде равномерно напояването разпръсквачите трябва да се поставят един от друг според радиуса им на поливане. Поставянето трябва да започне от края на тревната площ и след това вътре в нея, ако се налага.
Горната част на хидрантите трябва да се монтира точно на нивото на тревната повърхност.
Основните елементи на една поливна система се управляват от програматор, който обикновено има функции за: сверяване на час и дата; задаване на време за поливане; дни за напояване в седмицата или месеца; изключване на поливната система.

Времето за поливане при роторните разпръсквачи продължава средно 12-15 минути, при дефлекторните – 4-5 минути, а при дефлекторните с роторна дюза- 20-25 минути.

За да изберете най-подходящия начин за напояване на вашата градина ви препоръчваме да се объренете към специализирана, в областта, фирма.
По този начин ще сведете до минимум риска от грешки.
Автоматизираната поливна система значително ще улесни работата ви, не само защото няма да се налага да поливате ръчно, а и за да бъдете спокойни, че растенията ви ще получават точно необходимото им количество вода, дори и когато ви няма вкъщи, а също така ще намали значително загубите на вода.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти