Желаете ли да изпратите бюлетина?

Какво да правим в градината през ноември

Гласувай   
(Оценка 4.80 от общо 5 гласа)
© www.pflanzmich.de

През ноември времето може да бъде типично зимно с ниски температури и сняг, но може и да се радваме на т. нар. „циганско лято” с топли и слънчеви дни. Каквото и да е времето и студът още да не е дошъл, зимата вече се усеща и незменно идва, така че трябва да подготвим растенията и двора за предстоящия сезон.

В цветната градина трябва да извадите остатъците от лехите с едногодишни цветя, да обработите почвата и да я обогатите с компост и калиев тор. Стъблата на многогодишните цветя трябва да се изрежат ниско и да се покрият с листа или слама,които да ги предпазят от идващия студ.

През хубавите дни на ноември може да засадите рози или други декоративни храсти.

Ако почвата не е замръзнала може да засадите и луковиците на лалетата, времето е подходящо и за засаждане на овощни дръвчета, вечнозелени видове.

В зеленчуковата градина основната грижа е дълбоката обработка на почвата както и наторяване с минерални и органични торове. Зеле, ряпа, моркови и целина трябва да бъдат прибрани. Към края на месеца се сеят зеленчуци и подправки, които ще се берат по-рано през пролетта. Това са салати, магданоз, моркови.

Тревата трябва да продължава да се коси на около две седмици ( тя расте докато темепратурата не падне под 4 – 5 градуса) и редовно да се почиства от паднали листа.

Приберете на закрито саксиите с по-чувствителни растения.

Сладирайте си круши и ябълки и замразете зелени подправки за зимата.

Изберете свежи стръкчета босилек, магданоз, розмарин, копър, накълцайте ги и ги замразете в найлонови пликчета или формични за лед.

Ако посипвате пътеката в двора със сол през зимата, за да се справите със заледяването, внимавайте с растенията около нея. Покриите ги с предпазен материал, тъй като солта може да ги повреди.

Не се бавете с прибирането на кореноплодните зеленчуци. Ако горните им части замръзнат те вече не подлежат на съхранение.

До средата на месеца може да засадите лук в оранжерия, така той ще е готов за консумация (в зелено състояние) през март.

Обвийте стволовете на овощните дръвчета с подходящ материал за да ги предпазите от гризачи.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти