Желаете ли да изпратите бюлетина?

Басейн в градината

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 2 гласа)
© www.tapja.com

През лятото всички мечтаем за кътче, където да намерим прохлада от горещите слънчеви лъчи, а също така място за почивка, забавление и игри.
Басейнът в градината ни дава възможност да се насладим на удоволствието от плажа и плуването в собствения си дом.
Ако сте решили да си построите басейн в двора, трябва да започнете с проучвания на терена.

Размери и разположение
Изборът на правилно местоположение е много важен. Трябва да се избягва близостта с канализационни тръби, кабели и септични ями. Също така добре е мястото да бъде защитено от вятър.
Ако на дълбочина до 1м. има подпочвени води, построяване на басейн на този терен не се препоръчва. Също така не бива в близост да има растения с голяма и разклонена коренова система.
Препоръчителният размер е от 30 до 50кв.м. а, на дълбочина до 1.60- 1.80 м. Ако басейнът ще се използва от деца, трябва за тях да се предвиди по-плитка секция или да се обособи отделна плитка част.

Вид и форма
Според конструкцията на басейните, те се делят на два вида- модулни и монолитни.
Модулните са изработени от алуминиево-магнезиева сплав с PVC покритие.
Формите им биват овални, правоъгълни и кръгли. Преимуществото им е, че се монтират бързо и поддръжката им е сравнително лесна.
Монолитните басейни се изграждат от железобетонна конструкция. Процесът на строеж на такъв басейн е по-продължителен и той изисква повече поддръжка.

Облицовка
Най-икономичният вариант за облицовка на басейна е PVC фолиото. То е изключително устойчиво на слънчевите лъчи и се почиства лесно.
Другият вариант е мозайка. Тя може да бъде керамична и стъклокерамична. Водонепропусклива е и може да бъде изпълнена във всякакви форми.

Обурудване
Най-често използвани за подводно осветление са халогенните прожектори. Те могат да бъдат едноцветни или многоцветни. Други съоржания, които ви трябват са помпи, филтри, също така и стълба, която да улесни вашия достъп до басейна. Може да добавите и допълнителни водни ефекти като декоративни водопади, фонтани, както и масажни лежанки.

Поддръжка
Важна част от поддръжката на басейна са качествени филтърни системи, които да пречистват водата. Също така е препоръчително да поставяте препарати против бактерии и микроорганизми. Ще ви трябва и покривало, което да предпазва басейна от замърсявания.

Ако все пак изграждането на стандартен басейн ви се вижда скъпо и не леко занимание, на пазара се предлага разнообразие от портативни басейни, които биха могли да бъдат чудесно решение за вас. Те се монтират лесно и са доста по-икономични.
Предлагат се различни по размер, форма и материали.

Може да изберете също така и надуваем басейн, който е по- евтин вариант и е изключително удобен, тъй като просто го прибирате, когато не го използвате. Освен това не се нуждае от поддръжка. Има също така и всякакви размери, така че ако имате малки деца, един плитък надуваем басейн ще бъде страхотно място за игри и забавления за тях.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти