Желаете ли да изпратите бюлетина?

Градина на покрива

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 2 гласа)
© danika-ld.ru

Ако имате плосък покрив, чиято площ е неизползваема, можете да го превърнете в приятен зелен оазис на фона на градската среда като го направите жива, цветна градина.
Освен на жилищни сгради, покривни градини се правят и на хотели, офиси, болници и др.
Те оказват положителен ефект както на обитателите на сградата, така и на градската среда като цяло, в която вече се среща все по-малко зеленина.
Покривните градини имат много предимства.
Първото от тях е, че създават по-благоприятен климат в сградата. Озеленените покриви имат естествени топлоизолационни свойства и през зимата намаляват чувствително разходите за отопление. През лятото също спомагат за поддържане на здравословна температура като предотвратяват силното нагряване на покрива.
Така практически намаляват темепратурата с 5-7 градуса през лятото и са чудесна естествена климатизация.
Покривната градина задържа до 70 % от дъждовната вода и в последствие тя се изпарява по-бавно като увеличава влажността на въздуха и създава по-благоприятен микроклимат.
Освен всичко това озелененият покрив подобрява външния вид на сградата и осгурява още едно място за отдих, далеч от градския шум.

Първото нещо, което трябва да се има предвид при проектиране на покривна градина е дали конструкцията на сградата позволява това. Тя трябва да издържа на по-голямо експлоатационно натоварване.
При засаждане на дървета е необходим минимум 150 см. почвен слой, а за храсти- 60 см. За тревни, ниски растения той може да бъде до 20-30 см.
Трябва да се предвиди и практичен начин за поливане, най-добре чрез автоматизирана поливна система.
Следващото нещо за което трябва да се помисли е отводняването. Трябва да се направи качествена хидроизолация и система за отводняване.
Нужно е да се измисли рационален начин за почистване на зелените покриви от снега.

Методите за озеленяване на покривните градини са два: екстензивно и интензивно.

Екстензивното озеленяване се извършва най-често със сукулентни растения, които не изискват много почвен слой и вода. Те могат да бъдат засадени и на наклонени покриви като максималения наклон е 28 градуса. Избират се растения, които не изискват грижи и могат да се самоподдържат.

Интензивното озеленяване се прави на обитаеми градини, които изискват грижи. Ако конструкцията и площта позволяват може да засадите дървета с височина 3-4 метра. Да поставите мебели, басейн, да почивате и да се забавлявате в градината.
Покривната градина е приятно, тихо кътче, което ще бъде вашия досег до природата ежедневно в собствения ви дом, точно под небето, над шумния забързан град...

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти