Желаете ли да изпратите бюлетина?

Градинско езеро

Гласувай   
(Оценка 4.71 от общо 7 гласа)
©

Градинското езерце, разположено на правилното място, се вписва чудесно във всеки двор. То създава баланс с дърветата, камъните, растенията и земните форми и допълва хармонията в градината.
Всъщност изграждането на градинко езеро не е нито много скъпо, нито толкова трудоемко занимание.
Нужни са известна доза въображение, основните материали и инструменти, които се използват за работа в градината.

Първата стъпка е избор на форма и място на градинското езеро. Най-добре изглеждат асиметричните езера, тъй като те отразяват асиметрията в природата. Първо очертайте формата на езерото на избраното място.
За целта може да използвате въже.

Втората стъпка е избор и закупуване на материалите, необходими за изграждане на езерото. Основните инструменти, които ви трябват са: лопата, кирка, ръчна количка, нивелир, ролетка, ръкавици. А материалите: изолационно фолио, помпи, филтър, и аксесоари по избор.

Трета стъпка – конструиране на езерото - изкопайте мястото, където сте избрали да оформите езерото. Теренът трябва да е предварително изравнен. Много важен е дренажът.
Трябва да се уверите, че всяка част от езерото се оттича. Също така, че има най-малко пет градусов наклон към най-ниската точка, където ще бъде поставена помпата или отводнителния канал.

Четвърта стъпка - поставяне на облицовачното фолио - първо се поставя подложен материал, например пясък, а върху него се полага фолиото.

Петата стъпка е поставяне на коритото – повечето корита са направени от фибростъкло или пластмаса. При монтажа трябва да сте сигурни, че коритото е добре нивелирано.

Шеста стъпка – пълнене на езерото с вода – Напълнете езерото с 15-20 см. вода. На този етап се правят преминаванията за дюзи и осветление, ако желаете да има такива.

Седмата стъпка е монтажа на помпи, филтри и лапми.

Живот в езерото
След като се изградили езерото в двора си е време да го аранжирате с красиви водни растения, а защо не и да си отглеждате рибки в него?

Растенията, подходящи за градинско езеро са:

Fontinalis antipyretica – кладенчов мъх- Среща се в планинските потоци със студена вода и бързо течение. Захваща се за камъни или пънове, не се развива добре във водоеми с топла вода.

Elodea – водна чума- среща се в почти всички водоеми със стояща или бавно течаща вода. По време на цъфтеж над повърхността на водата се появяват малки бели цветчета.

Myriophyllum verticillatum- прешленест мириофилум – представлява тревисто растение, изцяло потопено във вода. Много подходящо е за развитие на много водни организми, особено новозилюпени рибки. От растението направо бълбукат мехурчета кислород.

Ceratophyllum demersum – роголистник – расте в сладководни водоеми. Предпочитано е, защото е много непритенциознно. Цветовете му са подводни. Използва се за храна на някои видове риби и водни охлюви.

Hottonia inflata – това растение е ценно за подържане на езерото, тъй като обогатява водата с кислород. По този начин намалява разпространието на водорасли.

Водна лилия- едно невероятно цвете, растящо във водна среда. Корените му са под водата, а листата и цветовете са на повърхността.

Риби


Рибките правят езерото живо и допълват хармонията в градината като екосистема.
Най-подходящи видове риби са:

Златни рибки (Carassius hyb) – трябва да им се осигури пространство и кислород.

Koi – езерото трябва да е сравнително голямо, най-малко 7,5 м2 и с дълбочина най-малко 1 метър.

В градинското езеро може да отглеждате също така: жаби, тритони, водни костенурки и други. Трябва само да има осигурите необходимите условия, според нуждите на конкретния вид и освен красиво, езерото ви ще бъде изпълнено с живот, а растенията и животниките в него със сигурност ще ви носят много радост.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти