Желаете ли да изпратите бюлетина?

Полезни свойства на жасмина

Гласувай   
(Оценка 4.00 от общо 3 гласа)
©

Жасмин е увивно храстовидно растение, чиято родина са тропиците. Цъфти в края на зимата и началото на пролетта. Вижте: как се отглежда жасмин у дома.

Освен с декоративна цел, жасминът се използва като билка и подправка. Цветовете му са медоносни, младите листа са много подходяща подправка за салати. Смята се, че миризмата на жасмина стимулира мозъчната дейност. Освен това цветовете му пречистват въздуха в стаята, в която се отглежда. Богат е на етерични масла.

В сурово състояние коренът от жасмин се използва при безсъние, главоболие, травми. Чаят от жасмин забавя процесите на стареене в тялото, понижава високото кръвно налягане, подобрява имунната система.
Смята се, че помага за отслабване. Редовната консумация на жасминов чай предпазва от кариеси, облекчава проблеми с дишането, използва се при лечение на депресия. Етеричното масло от жасмин се прилага за заздравяване на рани, мускулни болки, подобрява кръвообращението. Ароматът на жасмина има успокояващ ефект. Цветето намира широко приложение в ароматерапията и козметиката.

Как се приготвя чай от жасмин?

Изсушени цветчета от билката се поставят във вряла вода за 10 минути под затворен капак. Чаят се консумира топъл, най – добре без захар, може с малко мед. 

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти