Желаете ли да изпратите бюлетина?

Бамбук

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 3 гласа)
© www.hq-wallpapers.ru

Бамбукът ( Bambusa aspera) е многогодишно вечнозелено растение от семейство Житни, образува отделно подсемейство Bambusoideae.Интересн факт е, че е едно от най-бързо растящите растения.

Произхожда от Азия, Африка и Америка. Обикновеният бамбук може да достигне височина до 25 м., но отглеждан в стайни условия расте до 30-45 см. Обича влажна почва и слънчева светлина. Много издръжлив е на минусови температури. Подходящ е за засаждане в близост до водоеми, също така се използва и за озеленяване на аквариуми.

Много добре ще се чувства в банята поради високата влажност на въздуха.

Подходящото време за засаждане на бамбука е пролетта. Ако ще го отглеждате в стая, трябва да е в широка саксия и върху глинеста почва. Помещението трябва да е светло. През лятото се нуждае от обилно поливане и от подхранване с комплексни добавки на 2 седмици. През зимата температурата трябва да е 12-15 градуса. Младите растения е необходимо да се пресаждат всяка година, а по-старите през 2 години. Размножава се чрез разделяне на коренището.

Интересен факт е , че бамбукът цъфти само веднъж в живота си непредсказуемо и умира след прецъфтяване. Цветовете му са малки почти незабележими.

Бамбукът намира приложение в кулинарията. Използва се при приготвяне на ястия с месо, риба и зеленчуци. Освен за озеленяване на градината или балкона и като съсътавка в кухнята, бамбукът се използва и за изработка на различни съдове и мебели.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти