Желаете ли да изпратите бюлетина?

Циклама

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 3 гласа)
© www.heritagegardening.com

Цикламата (Cyclamen) омайва със своите ароматни, изящни цветове в розово, червено и цикламено. Родината й е Мала Азия, но се среща и в Централна Европа, Средиземноморието и Кавказ.
Съществуват около 50 вида циклами, като най-често в домашни условия се отглежда Персийската цикалама (Cyclamen persicum).
Нейният цъфтеж е доста продължителен, започва в края на есента и продължава до пролетта. Тя едно от малкото цветя, които цъфтят най – вече през зимата. На височина достига до 30 см.
През периода на цъфтеж цикламата трябва да бъде на светло място, но без пряка слънчева светлина и задължително прохладно. Тя не понася прекалено високи температури, най – добре се развива на около 10 – 14 градуса.

По отношение на поливането трябва да се сте много внимателни, то трябва да се извършва винаги отдолу в саксията, никога да не се мокри грудката, защото така цветовете и листата й загиват. По време на цъфтеж трябва да се сипва по малко вода в подложката на саксията по няколко пъти на ден. Водата да е хладка и престояла.

Размножава се чрез семена, които се засаждат от август до декември на дълбочина 1 см. в рохкава почва. Оптималната температура е 18 - 22 градуса, а почвата трябва постоянно да е леко влажна.
След като се появят първите две листенца, растенията се пикират на разстояние едно от друго 3-4 см. През пролетта (март-април) се засаждат в отдeлни по-големи саксии.

В периода от октомври до април цикламата трябва редовно да се подхранва с торене.
След периода на цъфтеж, растението има нужда от период на почивка.
Това означава, че поливането се ограничава, като се внимава почавата да не пресъхне напълно. Саксията се поставя на тъмно и хладно място.
През лятото може да се закопае под дърво с плътна сянка в градината.

Бръшлянолистната циклaма ( Cyclamen hederifolium) друг вид циклама, която се отглежда у нас. Листата й приличат на тези на бръшляна.
Тя може да бъде отглеждана в градината, тъй като е студоустойчиво растение. Цъфти от август до октомври.
Подходящото за нея място е сенчесто и сухо.

Европейската циклама (Cyclamen europаеum) е вечнозелено растение, което цъфти от пролетта до есента с красиви розови или бели цветчета. През пролетта тя може да се пресади в градината на прохладно и сенчесто място.
В периода на цъфтеж се полива обилно, а през останалото време по-оскъдно.
Размножава се със семена.

При правилни грижи цикламата може да ви радва със своята красота 20 - 25 години.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти