Желаете ли да изпратите бюлетина?

Мимоза

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 3 гласа)
© www.commons.wikimedia.org

Мимоза (Mimosa pudica) е храстовидно растение от семейство Бобови. Рода е представен от около 500 вида. Произхожда от Бразилия, Индия, Еквадор. На височиа достига около 50 - 60 см. има бодливи стебла, цъфти през лятото в бледорозови цветове. Листата на мимозата са изключително чувствителни и при допир се свиват, също така и при недостатъчна светлина.

Място: Мимозата се отглежда в домашни условия. Предпочита добре осветени места, но без пряко слънчево греене. Температурата в помещението не трябва да е под 20 градуса. Много е важно да държите мимозата далче от отоплителни уреди, изсушаващи въздуха.

Почва: Равни части глина, торф и пясък.

Поливане: Редовно, но умерено, почвата не бива да пресъхва. Мимозата обича висока влажност на въздуха, така че пулвелизирането й се отразява много добре.

Размножаване и засаждане: Мимозата се размножава със семена. Преди засяване те трябва да се киснат няколко дни във вода. Засаждат се през февруари – март в плитък съд с торфена смес.
Съда се покрива със стъкло и се поставя на светло място.
Когато посевът достигне около 5 см. височина, се пикира в неголеми саксии със смес от глина, торф и пясък. След около месец трябва да се пресади отново в по-голяма саксия (около 1л.), на дъното на която да се осигури добър дренаж. Това е особено важно, тъй като мимозата не понася застояла вода.

Още един начин за размножаване на мимозата е чрез резници през пролетта и лятото. 

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти