Желаете ли да изпратите бюлетина?

Адиантум

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 3 гласа)
© www.gallery.cvetq.info

Адиантум, наричан още венерини коси е растение от семейство Папратови. Записан е в Червената книга на България. В естествена среда се среща в южни Родопи. Известно е с лечебните си свойства. Има светлозелени крехки листа, на височина може да достигне до 1 метър.

Място: Адиантумът трябва да се отглежда на закрито, тъй като навън капризите на времето не му се отразяват добре. Вкъщи предпочита топло и светло място, но не и слънчево. Помещението трябва да има висока влажност на въздуха. Цветето се чувства добре при температура около 20 – 25 градуса, а през зимата тя не трябва да пада под 10 градуса.

Почва и подхранване: Почвата трябва да бъде лека и пропусклива. Подходяща е смес от градинска пръст, пясък и листовка. Може да се подхранва два пъти месечно през пролетта и есента с течен тор.

Поливане: Растението трябва да се полива само с филтрирана и леко затоплена вода. Не трябва да се допуска застояването на вода, като за целта осигурете добър дренаж на саксията. Пулвелизирайте въздуха в помещението поне веднъж на ден, за да се поддържа добра влажност.

Размножаване: Венерините коси могат да се размножават целогодишно чрез разделяне на коренището.

Съвети на градинаря: Адиантумът предпочита дълбока саксия, подходяща за кореновата му система. Промяната в цвета на листата може да сигнализира липса на светлина или въздух, тясна саксия или прекалено висока температура в помещението.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти