Желаете ли да изпратите бюлетина?

Мирта

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 3 гласа)
© www.gardencoachpictures.wordpress.com

Мирта е вечнозелено декоративноцъфтящо растение. Има тъмнозелени, лъскави листа, оформя се като храст или дръвче. Излъчва силен приятен аромат. Цъфти в малки бели цветчета.

Миртата се нуждае от слънчево, но не прекалено топло място. През лятото може да се отглежда на открито, но при първите студове трябва да се внесе вътре на проветриво място.
През зимата температурата не трябва да пада под 15 градуса. През пролетта и лятото се полива обилно , а през зимата по – рядко и по - малко. Най – добре използвайте филтрирана вода. Ако въздуха в стаята е сух, пръскайте листата ежедневно. Веднъж седмично наторявайте с течна тор. Размножаването може да стане през лятото с помощта на резници, които се засаждат в пясък. През пролетта е добре да подрежете растението, за да цъфти обилно.

Миртата намира място и в козметичната индустрия, използва се за ароматизиране на продукти. Особено такива, лекуващи кожни възпаления. Листата на миртата пък се употребяват като подправка в много ястия.

Растението се използва и с лечебни цели – пречиства кръвта от токсините, лекува възпалено гърло, понижава високата температура, стимулира имунната система. 

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти