Желаете ли да изпратите бюлетина?

Павония

Гласувай   
(Оценка 4.40 от общо 5 гласа)
©

Павония е нисък декоративноцъфтящ храст. Цветовете му са тъмно червени и имат форма на чашка. Родът принадлежи към семейство Малвови и наброява над 200 вида. Произхожда от тропическите гори на Америка, Африка, Азия.  У нас е слабо познато, отглежда се като стайно многогодишно растение.

Място: Павонията се нуждае от много светлина и предпочита висока влажност на въздуха. Отглежда се в стайна обстановка, а през лятото може да се изнесе на терасата или в градината. Подходящи за нея са западен, източен или северен прозорец. Ако се отглежда на южен трябва да й се осигури защита от силните обедни слънчеви лъчи. Растението има нужда от постоянна целогодишна температура около 20 градуса.

Почва и подхранване: растението има нужда от кисела почва, богата на хранителни вещества. По време на растеж трябва да се подхранва на всеки 20 дни с торове за цъфтящи видове, през останалото време може да се внасят фосфорно – калиеви торове веднъж месечно.

Поливане: От пролетта до есента трябва да се полива обилно, а през зимата умерено, но не бива да се допуска изсъхване на почвения субстрат. Колкото по – топло е в стаята, от толкова повече вода се нуждае павонията. Използвайте мека, престояла вода със стайна температура. Пулвелизирайте листата редовно. Внимавайте водата да не е твърде варовита. Ако желаете може да използвате и дъждовна вода.

Размножаване и пресаждане: Растението се размножава чрез връхни резници през пролетта или в края на зимата. Резниците се вкореняват при температура – 25 – 29 градуса. След вкореняването новите растения се прехвърлят в малки съдове, докато се прихванат трябва да бъдат на полусянка. Пресаждането се прави след цъфтежа – в края на април – началото на май. Когато растението достигне максималните си размери не бива да се пресажда повече.

Болести: Могат да възникнат заболявания по корените на растението, които се дължат на преохлаждане, в следствие често поливане с вода с ниска температура. Ако забележите опадане на листата, то може да се дължи на повишеното ниво на хлор във водата за поливане.

Вредители: Листна въшка, акари.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти