Желаете ли да изпратите бюлетина?

Eхинацея

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 2 гласа)
© www.commons.wikimedia.org

Освен красиво декоративно растение, ехинацеята (Echinacea) е и силен имуностимулатор.
Съществуват 9 вида ехинацея, като 3 от тях притежават лечебни свойства. Корените, стеблото и цветовете й, се използват за укрепване на имунната система и за предпазване от инфекции.

Тя се използва ефективно като средство за борба с хремата. Също така подпомага лечението при кашлица и главоболие. Екстрактите от ехинацея спомагат за по-бързо зарастване на рани и изгаряния. Имат благоприятно действие върху: синузити, хронични бронхити, хепатити и херпесна инфекция.
Прилага се успешно при лечение на стафилококи и стрептококи.
Добри резулатати дава и при: уртикария, възпаление на венците, цистит, язви на стомаха.
Може да се прилага под формата на сок, който се извлича чрез намачкване на пресни цветове от растението. Също се използва и чай, който се получава от изсушени цветове на билката.
Може да си направите и мехлем от ехинацея като смесите сок от растението и едно пакетче разтопено масло.

Грижи за ехинацеята
Ако сте решили да си отглеждате това полезно растение в градината трябва да го засеете на място с много слънчева светлина. Почвата трябва да е богата на хранителни вещества.
Размножава се чрез разделяне или от семена, които трябва да засадите рано през пролетта в подходящи съдове и да ги отглеждате при температура 15-18 °С. Може да ги засадите и на открито, но не по-рано от април, май месец. Трябва редовно да се полива и пикира, а в началото на есента да се разсади и да се засее на постоянно място. Цъфтежът ще се появи през следващото лято.
Голямо предимство е, че ехинацеята не страда от болести и не е податлива на нападения от вредители.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти