Желаете ли да изпратите бюлетина?

Фрезия

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 4 гласа)
© www.liveinternet.ru

Фрезията (Freesia) се слави освен с красота и с прекрасен аромат. Произхожда от Южна Африка.
Цъфти през февруари в различни нюанси на жълто, оранжево, червено, бяло и лилаво.
Розовите и червените фрезии ухаят най-силно.

По отношение на отглеждането в домашни условия, фрезията е капризна, особено що се отнася до светлината. Предпочита полусветли помещения, а ако се отглежда в градината трябва да бъде на място, защитено от директни слънчеви лъчи. Най-добре на полусняка.
Фрезията изисква лека, пропусклива почва. Подходяща е смеска от торф и пясък. Не понася кисела и солена почва.
Киселинността може да се коригира като в почвата се добави негасена вар или тебешир. Ако се отглежда в саксия, температурата в помещението трябва да бъде 12-17 градуса. Особено важно е в началото на растеж на фрезията влажността на въздуха да бъде висока - над 50 %, като след това се намалява. Помещението трябва да е проветриво.

Поливането трябва да бъде редовно, но умерено. Добре е два пъти месечно да се подхранва с комплексни добавки.
Размножава се чрез семена или вегетативно.
Най-често използваният метод е чрез луковици. Те се засаждат през април-май в сандъчета в почвена смес от торф и пясък. Трябва да се поливат ежедневно, а един път седмично да се подхранват с минерални торове. Държат се при температура 20 - 23 градуса. През ноември растенията се пресаждат като температурата трябва да е 7 - 10 градуса. Цъфтежът се появява след 8 - 9 месеца като при по-топло време може да се задържи до октомври.

Фрезията доста често се предпочита и за букети. За да удължите трайността на цветовете й във ваза може да поставите във водата 50 гр. захар/ 1л. вода. Така стаята ви ще се изпълва с красота, свежест и нежен аромат по - дълго време.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти