Желаете ли да изпратите бюлетина?

Фуксия, Обичка

Гласувай   
(Оценка 4.33 от общо 6 гласа)
© www.flickr.com

Фуксията (Fuchsia hybrida), наричана още Обичка, е вечнозелено многогодишно цвете от семейство Върболикови. Цъфти от юни до октомври.

Място: Обичката може да се отглежда както на открито в градината, така и като саксийно цвете. Предпочита полусенчесто и защитено от вятър място. Добре се чувства в помещения с изкуствено осветление.

Почва и торене: Фуксията изисква лека, богата на хранителни вещества, почва с кисела реакция. Растението много обича подхранването. Важно е никога да не наторявате върху суха почва! Около половин час преди торенето, трябва да полеете цветето.
Подхранването трябва да се извършва често и по-малко, добре се отразяват торовете с високо съдържание на фосфор и калий.

Поливане: Фуксиите се славят като влаголюбиви растения, за тях поливането действително е важно, но трябва да се внимава и да не се „преполеят” и да загинат.
Добре им се отразява често да се опръскват, а да се поливат само при необходимост, когато почвата е суха. Поливайте сутрин и следете в чинийката да не остава вода.
През зимата поливането трябва да се намали до 1-2 пъти в седмицата.

Презимуване: През зимата обичката трябва да се държи в светли помещения с температура около 5-7 градуса.

Пресаждане: Фуксията се пресажда през пролетта. Използвайте неголеми саксии. По-добре е цветето да се пресади няколко пъти в саксия със следващ по-голям размер, отколкото директно в много голяма саксия.
На дъното на саксията поставете добър дренаж. Почвата трябва да бъде равни части градинска пръст, естествен тор и пясък .

Размножаване: Чрез резници през пролетта или лятото. Резниците се вземат с дължина около 10 см. , посъдете ги във влажен пясък и поставете съда на слънчево място, като поддържате субстрата постоянно влажен.
След 8 до 14 дни резниците ще се вкоренят. Засадете ги поотделно в малки саксии, а в началото на лятото ги пресъдете още веднъж.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти