Желаете ли да изпратите бюлетина?

Градинска теменужка

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 3 гласа)
© www.zoomwalls.com

Теменужката (Viola) е градинско цвете, най-често едногодишно или двугодишно. В рода се срещат над 450 вида.
Листата им са ярко зелени, асиметрични. Благодарение на красивите си цветове, градинската теменужка се използва за изграждане на цветни фигури, също и за аранжировка с други растения.

Те създават красив пъстър килим в градината на всеки дом. Освен в двора обаче те могат да се отглеждат в саксии вкъщи или на балкона. Използват се и за лехи и бордюри. Цъфтят продължително в синьо, лилаво, пурпурно, в различни комбинации. Има и еднобагрени, които могат да бъдат виолетови, жълти, небесносини, розови и др. Венчето е съставено от 5 листчета.

Предпочитат слънчеви или полусенчести места, но не и пълна сянка.
Почвата, в която се засаждат трябва да е богата на хумус и на хранителни вещества.
Ако ще се отглеждат в сандъчета, то минималната им дълбочина трябва да бъде 30 см.

Трябва да се поливат редовно, без да се преовлажняват. Необходимо е също така често да се почистват от изсъхналите листа и цветове.
Градинските теменужки се размножават със семена. Засяването е добре да стане лятото (юли-август) първоначално в парник. А през октомври се засаждат вече на постоянно място. Не се нуждаят от допълнително наторяване.

Освен градинските теменужки, други широко разпространени видове са:
Viola odorata (виолетка,горска теменужка) е вид, който се среща в цяла България. Цветовете му са виолетови, сини, червени и много ароматни.

Друг вид е Viola tricolor-трицветната теменуга, нейните цветове най-често са синьо-виолетови. Достига до 30 см. височина. Започва да цъфти в края на пролетта.
Заради прекрасните си и разнообразни цветове и сравнително лесното отглеждане, теменугата е желано цвете в почти всяка българска градина.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти