Желаете ли да изпратите бюлетина?

Грижи за стайните растения през зимата

Гласувай   
(Оценка 4.20 от общо 5 гласа)
© www.maison.com

Грижите за стайните растения през зимата са различни от тези, които полагате през другите сезони.
През пролетта и лятото, които са активните сезони на повечето растения и те цъфтят, нормално имат нужда от повече подхранване и поливане.
През зимата обаче цветята не са в толкова интензивен период на растеж и количеството на вода и торове, от които имат нужда, намалява.

Затова е важно да не преполиваме цветята пре зимата, тъй като това може да доведе до тяхното загиване. Поливайте ги само когато видите, че почвата е започнала да изсъхва.

Кактусите се поливат веднъж на 3 - 4 седмици. През зимата цветята трябва да се поливат с хладка (но не студена!) вода, най-добре сутрин. Използвайте престояла вода. С настъпване на пролетта режимът на поливане постепенно се възстаноявява.

Екзотичните растения идващи от тропика, не се чувстват много добре в стаите през зимата, заради сухия въздух, който се получава от изкуственото отопление. Тъй като те се нуждаят от повече влага, може да решите проблема като поставите няколко купички с вода в близост до отоплителните уреди. Може също така периодично да оросявате леко растенията.

Не дръжте цветятa близо до отоплителните уреди!

По отношение на торенето – за цъфтящите растения ползвайте 1/2 от количеството, което използвате през останалите сезони, а за декоративно-листните растения – 1/4.

Най-добрата температура за повечето видове цветя е 8 – 14 градуса. Ако имате възможност сложете ги в неотоплявана, но светла стая. Зимата при по-високи температури около 20 градуса добре се чувстват бегония, филодендрон.

При отваряне на прозореца за проветряване растенията трябва да се покрият с хартия или плат, за да се предпазят от течението и студа.

Помислите също така къде може да преместите растенията, така че да получават повече светлина. Най-добре би било на южен или източен прозорец.

Също така от време на време завъртайте саксиите, така че растенията да получават светлина от всички страни.

Цикламата, азалията и камелията, като представители на цъфтящите през зимата цветя, трябва задължително да стоят до прозорец иначе може цветовете им да опадат или листата да пожълтеят, поради липса на светлина. По-сенколюбивите като сансевиера, бръшлян могат да бъдат поставени и по-далеч от прозореца.

Ако през зимата растенията биват нападнати от вредители, гъбички или бактерии, засегнатите листа трябва да се отрежат, а останалите части да се обработят с подходящ препарат.

От време на време почиствайте листата на цветята от прах с помощта на мека кърпа и хладка вода.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти