Желаете ли да изпратите бюлетина?

Как да изберем съдове за растенията

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 4 гласа)
©

Съдът е изключително важен за растението, което отглеждате вътре. Той е неговият дом! И ако искате то да расте здраво и красиво и да ви радва, важно е да направите така че да се чувства добре в дома си.

От голямо значение е не само размерът, но и формата и материала, от който е изработен съда.

Има три типа съдове за цветя – саксии, кашпи, контейнери.

Саксийте имат дренажни отверстия, докато кашпите – не. Саксията се поставя в кашпата.
Контейнерът за цветя има устойчиво дъно.
В него могат да бъдат поставени няколко саксии или да се засадят няколко растения.

Размерът на съда е важен, тъй като в твърде тясна саксия, растението няма да се чувства удобно, ако няма достатъчно място за корените му. Ако пък посадите растението в преклено голяма саксия, рискувате почвата му да остава влажна по-дълго време, от необходимото.

Затова пресаждането в по-голям съд, трябва да става постепенно, заедно с растежа на цветето.

По-високите саксии са подходящи за каскадни растения, чиито корени изискват по-дълбок почвен слой. А плитките съдове като кошници са подходящи за луковични пролетни цветя, например минзухари.

Материалът на съдовете също е особено важен.

Глинените съдове имат пореста структура и благодарение на нея излишната валага се изпарява. При студени условия глинените саксии запазват част от топлината в почвата.
Преди да засадите цвете обаче, потопете глинената саксия за два часа в студена вода. В противен случай глината ще извлече влагата от почвата и рискувате растението да умре от жажда.

Глинените съдове изгледжат традиционно и естествено, заради което също са много предпочитани. Те са подходящи за по-големи и тежки цветя.

Недостатъкът им е, че са чупливи.

Металните съдове също изглеждат добре, но металът е лош изолатор и това може да доведе до измръзване или прегряване на растенията.

Пластмасовите съдове са леки и нечупливи. Имат свойството да задържат по-дълго време влагата. Подходящи са за лека торфена смес.

Друг вариант са дървените съдове. Те не се награвят силно от слънчевите лъчи, освен това при захлаждане изстиват по-бавно. Натурални са и изглеждат чудесно, като едно цяло с растението вътре.

Още един вариант са керамичните саксии, но те са много крехки, така че трябва да внимавате с тях. От тях влагата се изправя по-трудно, така че не се налага често поливане. 

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти