Желаете ли да изпратите бюлетина?

Жасмин

Гласувай   
(Оценка 4.40 от общо 5 гласа)
© www.dancingoaks.com

Жасминът (Jasminum) е декоративноцъфтящо растение от семейство Маслинови.
Родът жасмин включва около 200 вида лиани и храсти.

Най-често отглежданият в домовете е жасмин самбак (Jasminum sambac). Той достига дължина от няколко метра. Листата му са овални, а цветовете дребни – бели, жълти, кремави или розови, излъчващи прекрасен аромат.

При добри грижи този вид цъфти целогодишно. Освен като декоративно растение, жасмин самбак се отглежда и с практическа цел. Цветчетата му се използват за направата на чай.

В южните части на страната ни в градините се отглежда Голоцветният жасмин. Той е атрактивен с това, че цъфти през зимата. Цветовете му са яркожълти. Голоцветният жасмин е прекрасно почвопокривно растение. Способен е да създаде жива ограда. При мек климат се отглежда лесно, не е взискателен към почвата, най-добре се чувства на слънчеви места или с лека полусянка.

 

Грижи за жасмина

Място: трябва да е слънчево и светло. Температура около 15 градуса или по-висока. Обича висока влажност на въздуха. Ако въздуха в помещението е сух, добре е жасмина да се пулвелизира от време на време с хладка вода. През лятото може да се отглежда в градината или на балкона, стига да не е изложен на силен вятър.

Почва: лека и богата на хранителни вещества. Важно е да има добра пропускливост. Добре е да се подхранва с торове за цъфтящи храсти веднъж месечно.

Поливане: през лятото и пролетта трябва да се полива умерено поне 2-3 пъти седмично. А през есента и зимата само когато почвата изсъхне.

Размножаване: чрез вкореняване на резници с 2-3 пъпки, може да стане и в чаша с вода. След като коренчетата израстнат до около 3 см. се засаждат в смес от листовка и пясък (1:1) и се покриват с полиетиленов плик докато се появят младите листа.

Пресаждане: младите растения трябва да се пресаждат всяка пролет, а по-старите през 2-3 години.

Подрязване: подкастрянето на жасмина трябва да се прави през късната есен, за да осигури цъфтеж през следващия сезон. С помощта на градински ножици се отстраняват всички всички мъртви и изсъхнали стръкове.

Ако жасминът не расте или листата му жълтеят и окапват има няколко възможни причини за това. Възмножно е въздухът в помещението да е сух или поливането да е недостатъчно. Причината може да е също така бедна почва.

При правилни грижи жасминът се превръща в невероятно украшение на дома и градината.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти