Желаете ли да изпратите бюлетина?

Каменно цвете

Гласувай   
(Оценка 4.23 от общо 13 гласа)
© www.keepflowers.ru

Глоксинята (Gloxinia), наричана у нас Синингия (Sinningia) е известна още като каменно цвете. Родината й е Бразилия.
У нас е предпочитана за стайно отглеждане. На височина достига до 20-25 см. , цъфти от май до юли в бели, розови, червени, виолетови и други цветове във форма на камбанки.

Най-подходящата саксия за отглеждане на каменно цвете е широка и плитка.
През лятото трябва да осигурите светло, но не пряко огряно от слънчевите лъчи, място. През зимата растението се чувства най – добре на южен или източен прозорец.

Най-подходящата температура за отглеждане на Глоксинята е 18 – 25 градуса и висока влажност на въздуха в помещението. Ако температурата падне под 10 градуса, листата и цветовете й почерняват, а ако стане над 27 градуса пъпките увяхват.

Почвата трябва да бъде водопропусклива и с добър дренаж на дъното за оттичане на излишната вода. Добре е веднъж седмично да се подхранва с тор за цъфтящи растения.

Най – важният елемент при отглеждането на каменното цвете е поливането. В никакъв случай листата не бива да се мокрят.
Трябва да се полива почвата около грудката, а не директно върху нея. Най-добрият вариант е поливането отдолу в чинийката на саксията. Така няма опасност за увреждане на растението и риск от гниене поради неправилно поливане.
След прецъфтяване поливането постепенно се намалява. Когато листата изсъхнат, те се изрязват и саксията с грдуката се съхранява на хладно и тъмно място. През зимата каменното цвете е в период на покой и е достатъчно 1-2 пъти в месеца да се полива по-малко. През февруари растението се изнася на топло и светло място и започва да се събужда.

Най-популярния метод за размножаване на Глоксинята е чрез листо или чрез грудки. Възможно е да се направи и чрез семена, които се засяват през март и покълват за около 2 месеца. След посяване на семената цъфтеж се очаква след около 5-7 месеца.

Ако по листата на каменното цвете има сухи петна, това означава че растението е изложено на твърде много слънце. Преместете го на по-сенчесто място. Кафяви петна по листата може да се получат от недостатъчно поливане.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти