Желаете ли да изпратите бюлетина?

Лавандула

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 2 гласа)
© www.photo-forum.net

Лавандулата (Lavandula) е вечнозелен полухраст, който може да преобрази дома ви, да огрее терасата или градината ви с прекрасните си виолетови цветове и опияняващия си аромат. Тя е сред най-предпочитаните растения основно защото цветовете й са богати на етерично масло.
Още древните римляни са използвали цветовете й за ароматни бани, тъй като са открили, че се отразява добре на кожата.

Днес лавандулата се използва широко в козметиката, парфюмерията, хомеопатията, керамичната промишленост, кулинарията и дори в медицината. Съцветията й също така служат като средство против дрешния молец.

Лавандулата може да се отглежда в градината на открито, също и у дома в саксия. Важно е мястото да е защитено от ветрове и да е добре огрявано от слънцето поне 6 часа дневно. Ако ще отглеждате лавандулата в саксия, най – подходящи са керамичните съдове. Трябва също така саксията е да е достатъчно широка.

Растението предпочита алкална, добре дренирана почва. Неподходящи са почви с кисела реакция или с висока подпочвена вода. Добре е също така да се наторява редовно с минерални торове. Полива се умерено.

Размножаването става чрез семена или чрез вкореняване на резници. Най-добре е да ги вземете от едногодишни или двугодишни клонки. Почистват се от листата около 3 см. в долния край. Засяват се в лека почвена смес, от която половината е пясък. Желателно е да покриете съда с полиетилен, като периодично проветрявате. В началото поливайте често, така че почвата да е постоянно леко влажна. Резниците се вкореняват за около 30-40 дни.
Възрастните растения са изключително студоустойчиви, издържат до минус 33 градуса.

Освен, че ще дарява дома и градината ви с красота и аромат, лавандулата има и много полезни свойства.
Маслото има антибактериално действие срещу гъбички и вируси. Помага при лечение на възпаления. Ефикасно е за първа помощ при изгаряния. Освен това лавандулата има успокояващи и обезболяващи свойства. Лавандуловото масло се препоръчва при стрес, нервност, безсъние, сърцебиене, главоболие.
В кухнята лавандулата може да се използва като подправка към супи, рибни ястия, сосове.
Освен това се смята, че растението носи късмет и семейно щастие, поради което е предпочитано като подарък.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти