Желаете ли да изпратите бюлетина?

Лечебни растения в градината - 2-ра част

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 2 гласа)
© www.roslyny.com

След като ви показахме 5 градински растения, които имат лечебни свойства, ви представяме и втора част на полезните билки в градината.

Градинска ружа
Градинската ружа е многогодишно тревисто растение. Името й althea означава лекувам. Мястото й в градината трябва да е слънчево, а почвата богата на хранителни вещества. Полива се умерено. За лекарство се използват както корените, така и листата и цветовете на градинската ружа.

При вътрешен прием (чрез пиене) е полезна при болести на храносмилателната система-язва, гастрит, възпаления на пикочните пътища, инфекции и заболявания на дихателната система. Външно се използва за лечение на синини, болки в мускулите, ухапвания от насекоми.

Репей
Репеят е многогодишно растение, което цъфти през юли и август с червеновиолетови цветове. По отношение на отглеждането не е притенциозен, расте навсякъде.
Чаят от репей помага много при ревматизъм, камъни в жлъчката или пикочния мехур, също и при възпаления на бъбреците.

Полезен е също така и при диабет. При себорея и косопад, помага обливане на главата с отвара от репей 1-2 пъти в седмицата. Ефективен е и при лечение на циреи, изгаряния, обриви, херпеси и акне.

Невен
Невенът е едногодишно цвете с жълт до оранжев цвят. Цъфти от юни до октомври.
Има антимикробно действие, също така действа и кръвопречистващо. Той е едно от най-добрите средства за лечение на жълтеница.

Вътрешно под формата на чай се прилага успешно при язва на стомаха, заболявания на дебелото черво, чернодробни заболявания, високо кръвно налягане, запек. Растението също така успокоява нервната система. Може да се използва и под формата на мехлем, като помага при разширени вени, гъбички, отоци и рани.
Много ефикасен е при изгаряния, също така при подутини от измръзване.
Прясно изцеденият сок от невен помага при пигментации на кожата и старчески петна.

Дафинов лист
Дафиновият лист е вечнозелено храстовидно растение. Цветовете му са дребни със силен аромат.
За доброто си развитие се нуждае от топлина и ярка светлина. Освен като декоративно растение, дафинът се използва и като подправка, но той има и полезни, за човешкия организъм, свойства.

Дафиновият лист подобрява работата на стомашно-чревния тракт, понижава кръвното налягане, помага при лечение на астма, вируси, гъбички. При възпаление на венците е полезно да се дъвче дафинов лист.

Чаят от растението е полезен при диабет, също и като обезболяващо средство при ревматизъм. При синузит помага по една капка масло във всяка ноздра. То се използва също и при кожни възпаления и абцеси.

Лайка
Разбира се когато говорим за лечебни растения и билки, няма как да не дадем заслуженото място на лайката.
Тя цъфти навсякъде по поляни, дворове. Срещат се многобройни видове, но лечебната лайка се нарича Matricaria chamomilla.
Използват се цветовете й, които са богати на етерично масло.

Лайката има противовъзпалителни и кръвоспиращи свойства. Успокоява сърдечният ритъм. Препоръчва се също при камъни в бъбреците, възпаление на червата, главоболие. Външно се прилага за промивки при възпаление на очите, болки в гърлото, зъбобол.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти