Желаете ли да изпратите бюлетина?

Лилиум

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 4 гласа)
© www.shopix.bg

Лилиумът (Lilium) е смятан за едно от най-красивите цветя. Заради разнообразните си багри и прекрасния си аромат, той често е предпочитан за букети и цветни аранжировки. Някои лилиуми достигат височина от 1,5 м. Цъфтят от началото на юни до септември.

Лилиумът не е подходящ за отглеждане на закрито. Най-добре се чувства в градината или на открит балкон. Луковиците му са доста издръжливи и могат да презимуват под земята.
Почвата на лилиума трябва да бъде песъчлива и пропусклива. Добре е да се наторява основно през пролетта и есента с течен тор. Също така е важно почвата да бъде добре дренирана.

През активния период на цъфтеж трябва да се полива редовно, почвата да се поддържа постоянно влажна. Лилиумите имат непоносимост към суха топлина. Затова е важно корените им да не се оставят да изсъхнат.
По отношение на мястото най-добре се чувстват на слънчево и защитено от вятъра, място. Особено подходяща за тях е шарената сянка, образувана от други растения.

Размножаването може да се извърши по два начина: чрез семена или делене на луковици. Трябва обаче да бъдете търпеливи, защото растението се нуждае от около година, за да се развие и да цъфне.
Дълбочината на засаждане зависи от сорта на цветето. Лилиумите с вкореняващо се стебло се засаждат на 15-20 см. дълбочина, а другите, които са базално вкореняващи се, на около 5 см. Веднага след засаждане луковиците трябва да започнат да се поливат редовно и обилно и да се подхранват с течен тор.

Сред най-важните грижи за лилиума са: пресъхналите цветове да се отстраняват често, на по-високите сортове да се поставят подпорни пръчки. А в края на есента стъблата трябва да се подрежат до равнището на почвата.

Ако ще отглеждате лилиума в саксия, пресаждайте го на всеки две години.
Важно е да използвате ръкавици, тъй като луковиците на растението са отровни и при контакт с кожата могат да предизвикат раздразнения.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти