Желаете ли да изпратите бюлетина?

Магнолия

Гласувай   
(Оценка 3.43 от общо 7 гласа)
© www.krasivyeoboi.com

Магнолията (Magnolia) е едно от най-атрактивните растения, които превръщат градината в красив цветен рай!
Произхожда от Югоизточна Азия, среща се и в Южна Америка. Съществуват около 200 вида магнолии, като азиатските са листопадни, а американските - вечнозелени. Някои от сортовете са дървовидни и достигат до 10 м. височина, други са храстовидни, а трети се отглеждат в саксия.
Магнолиите цъфтят в бели, розови, пурпурни и жълти цветове. Някои сортове цъфтят от началото на пролетта.

Магнолията трябва да се засади на топло, слънчево и неветровито място. Почвата трябва да е добре култивирана и богата на хумус.
Преди засаждане трябва да се натори с добре угнил оборски тор. През лятото също е добре да се подхранва веднъж на две седмици.
Размножаването става със семена или чрез резници. Семената засадате на открито, докато са пресни. Ако ще засаждате готов храст, добре е това да стане през април. В началото поливайте новото растение обилно. Ако отглеждате храстовидна магнолия подрязването трябва да се прави винаги през пролетта, а мъртвите клонки да отстранявате веднага след прецъфтяване.

Някои сортове магнолии (напр. Magnolia stellata) издържат на температури до мунис 25 градуса.
Освен декоративна стойност растението има и терапевтични свойства.
Кората на магнолията съдържа мед, калций, цинк, желязо, магнезий. Веществата в кората на растението се използват при простуда, грип, астма, бронхит, реваматизъм и др. А пъпките и на храстовидните и на дървовидните видове намират приложение срещу синузит, главоболие и зъбобол. Смята се също така, че помага за спрвяне със стреса и напрежението. Извличаното, от цветовете, етерично масло се добавя в много парфюми.
Магнолиите живеят средно около 90 години, но има и видове, които достигат до 120 години.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти