Желаете ли да изпратите бюлетина?

Mащерка

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 2 гласа)
© www.bg.wikipedia.org

Мащерката (Thymus serpyllum) е тревисто многогодишно растение или полухраст, достигащ височина до 30-50 см. Родината му е източното Средизменоморие, а у нас расте по каменисти места и гори.
Познато е още като „бабина душица” или „овчарска чубрица”. Цветовете са бели, розови или лилави. Цъфти от юни до септември.
Мащерката е силно ароматна. Листата и цветовете й са богати на етерично масло.

Използва се като лекарство при грип, хроничен бронхит, бронхиална астма, възпалени венци, главоболие, стрес и някои гъбични заболявания по кожата. Чаят от мащерка помага и при болки в стомаха. Използва се и като консервант при лекарствените препарати.

В кухнята е широко употребявана като подправка за различни ястия. Листа от мащерка в гардероба предпазват от молци.

Мащерката е топлолюбиво растение. Изисква слънчево място, особено в началния период след засаждане, не понася засенчване.
Не прекалявайте с поливането, защото излишната почвена влага не й се отразява добре. Предпочита лека добре дренирана, не кисела почва.
Реагира много добре на торене с минерални и органични торове.

Мащерката се размножава със семена, които се засаждат на пролет на около 1-1,5 см. дълбочина. В началото мащерката се развива бавно, важно да се подхранва редовно и почвата да се поддържа чиста от плевели. Отлгежда се на едно място в продължение на 3-4 години.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти