Желаете ли да изпратите бюлетина?

Момина сълза

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 3 гласа)
© www.bg-parfum.info

Момината сълза (Convallaria Majalis) e любимо пролетно цвете, заради красивите си бели ароматни цветове. Тя е многогодишно, зимоустойчиво растение, което цъфти през май.

Място на засаждане: момината сълза се развива най-добре на сенчести места. Добре се чувства под храсти и дървета. Изберете й най-сенчестото място в градината, където не расте трева. Тя ще го покрие с изящните си зелени листа.
На едно място расте до 10 години.
Освен в градината момината сълза може да се отглежда и на балкона в кашпи. Сместа трябва да е песъчлива пръст, пясък и торф.

Почва: Растението предпочита влажни, плодородни почви, чисти от плевели. Освен това е важно почвата да е и добре дренирана. Не понася сухи почви, растежът й се забавя и цъфти слабо.

Размножаване: чрез разделяне на коренището през есента или пролетта. След засаждане и през лятото се полива обилно. През зимата се съхраняват на тъмно при температура 4-5 градуса и се засаждат рано напролет.

Пресаждане: през 3-4 години.

Момината сълза има лечебни свойства и се използва в медицината за успокояване на нервната система, забавяне на сърдечната дейност, нормализиране на кръвообращението. Има благоприятен ефект върху артериите.
Помага при лечение на главоболие, епилепсия.

Етеричното масло от момина сълза се използва широко в парфюмерията.

ВНИМАНИЕ! Момината сълза съдържа отровния алкалоид конваламарин. Той се съдържа във всички части, включително и плодовете.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти