Желаете ли да изпратите бюлетина?

Орхидеи

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 3 гласа)
© www.gopixpic.com

Необичайната красота на орхидеята (Orchidaceae) я прави много желана в дома на всеки, който обича цветята...дали ще я получите като букет или ще я отглеждате вкъщи в саксия, веднъж влязла в дома ви, орхидеята ви пленява със своята красота завинаги.
Това прекрасно растение се слави като капризно и трудно за отглеждане.
Въпреки това има няколко съвета, които ще ви помогнат успешно да отгледате орхидеи в дома си.

При попуката на орхидея най-важни са корените, те трябва да бъдат твърди и сиво-зелени на цвят. Ако са меки, това говори за загниване. Освен това по листата и цветовете й не трябва да има точки или петна.
Ако за първи път купувате орхидея, най-добре се спрете на вида – фаленопсис - те са най-лесни от отглеждане.

Много важни за правилното равитие на орхидеите са саксиите, в които растат. Най-добре е те да бъдат пластмасови и прозрачни, така светлината ще достига до корените на цветето.
Избягвайте саксии от глина. Много подходящи са също така кошниците от бамбук.
Отстрани и по дъното на съда трябва да има отвори, през които да се отцежда излишната вода.

За почва се използва специален субстрат, който съдържа натрошени кори от бор, блатен мъх, корени от папрат, пясък и дървени въглени. В цветарските магазини се продават готови такива смеси.

Не прекалявайте с торенето.
Орхидеята има нужда от подхранване само когато е в активния си период. Използвайте течен тор, разреден с малко повече вода. Ако прекалите с наторяването растението може да се разболее.

Мястото на орхидеята трябва да е стая с много естествена слънчева светлина и висока влажност.
Най-добре се чувства на западен или източен прозорец. Добре е температурата в стаята да варира от 15 до 25 градуса. През лятото когато слънцето е по-силно, добре е цветето е прикрито със щори или завеси, поне в най-горещите часове.
При хубаво време може да изнесете цветето на балкона, но да е защитено от течение.

Орхидеите нямат нужда от много поливане. За тях излишната влага е по-опасна от засушаването, така че ако се чудите дали да полеете растението или да пропуснете, по-добре изберете второто.
От колко точно вода имат нужда зависи от сорта на растението.
Пафиопедилумите, които идват от тропическите гори, трябва да се поливат редовно, защото не издърват на засушаване. Катлеите и зигопеталиите пък не обичат прекалено много вода и спокойно могат да издъжат период на продължителна сухота.

Поливайте само в чинийката! Водата трябва да е мека, топла и престояла. Добре е също така да напръсквате растението от време на време.

Орхидеята се пресажда веднъж на две-три години, когато прецъфти или след периодът й на покой. Няколко часа преди да пресъдите орхидеята я полейте обилно, след като я извадите измийте корените с топла вода, ако има изгнили ги премахнете.
След пресаждане първите няколко дни не поливайте цветето, а само пръскайте с топла вода.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти