Желаете ли да изпратите бюлетина?

Петуния

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 2 гласа)
© www.parkswholesaleplants.com

Петунията (Petunia) е едно от най-често срещаните цветя в българските градини. Нейната родина е Южна Америка, а името й идва от думата petun, което е бразилското наименование на тютюна.
Петунията цъфти от май до октомври в богата гама от цветове- бели, различни нюанси на розово, червени, виолетови, небесносини и жълти. На височина достига до 25 - 30 см.
Може да се отглежда в градината или в саксия на балкона.

Мястото задължително трябва да е светло и с преки слънчеви лъчи. Също така и неветровито, защото течението не й се отразява добре.
Сравнително устойчива е на засушаване.

Не е капризна към почвата, но е добре да се подхранва с комбиниран тор за цветя веднъж на две седмици.
Поливането е много важно, защото петунията се нуждае от много вода. През горещите летни дни, трябва да се полива всеки ден, а през останалото време през ден-два.

Размножава се чрез семена. Те се засяват през януари в почвена смес от компост, парникова пръст и пясък. От началото се държат при температура 14 – 20 градуса. Добре е често да се пулвелизират, за да се поддържа влага в почвата. Когато се появят първите две листа, младите растения се разсаждат като всяко се поставя в отделна саксия.

Те трябва постепенно да привикват с по-ниски температури, отначало на закрит балкон и все по-често да се оставят на открито за малко докато укрепнат и се изнесат на окончателното им място. Добре е това се случи на пролет, след като студовете са преминали.

Много важен фактор при отглеждането на петуниите е отстраняването на прецъфтелите цветове.
Петуниите са доста податливи на болести и вредители. Най-разпространените са листни въшки и брашнеста мана. За да се избегнат, растенията трябва профилактично да се третират с фунгицид.

Многообразието от сортове прави петуниите подходящи за засаждане както на бордюри, алеи, домашни и обществени градини, така и в саксии. Комбинират се добре с цветя като маргарита, синя паричка.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти