Желаете ли да изпратите бюлетина?

Подхранване на декоративни растения

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 2 гласа)
© www.homesthetics.net

Подхранването е една от най-важните грижи за декоративните растения. Независимо от почвения субстрат, повечето от растенията имат нужда от допълнително подхранване.

Не бива да се разчита само на оборския тор, да внесе необходимите хранителни вещества на растенията. Той обогатява почвата най-вече с хумус и съдържанието на хранителни вещества в него не е голямо. Затова е добре допълнително да се внасят неорганични (минерални) торове.

Подхранването се извършва по два начина – течно и сухо подхранване на растенията.

Течното се прави както с минерални, така и с органични торове. И двата вида се внасят във вид на разтвори. Консистенцията на тези разтвори зависи както от вида на растението, така и от фазата на растеж, в която се намира.
За млади растения (от една до десетгодишна възраст) и такива, които се вкореняват се препоръчва съотношение между основните хранителни елементи (азот, фосфор и калий) да бъде – N:P:K =2:1:0,5.

При по-възрастни растения (над десет години) се препоръчва – N:P:K = 1:0,5:1. За универсално подхранване на растенията е добре разтвора да се приготвя от две супени лъжици смес от минерални торове на 10 литра вода.

За да се подсилят растенията по време на растежа се използва амониева селитра, тя се разтваря много бързо, не влияе върху реакцията на почвата, затова се използва при алкални, неутрални и слабо кисели почви.
А когато искате да се засили интензивността на багрите - калиев сулфат.
Веднага след подхранването трябва да се полее с чиста вода.

За цветята най-препоръчваните торове са: калиевият хлорид, калиевият сулфат и растителната пепел.
Всички декоративни растения реагират положително на листно подхранване.
То допълва основното има хранене и спомага за засилване на растежа. Листните торове са комплекс от макро и микро елементи, важни за растежа и развитието на растението.

Листното подхранване трябва да се прави преди 10 сутринта или след 16 часа, когато температурите не са много високи. Торенето не бива да се прави когато листата са мокри, защото ефективността се намалява.
Листни торове могат да се намерят в селскостопанските аптеки и в цветарските магазини.

Съществува също така и въздушно хранене на растенията с газообразни вещества.

На каква дълбочина се внасят торовете в почвата?

Оборският тор се поставя на плитко, ако е много на дълбоко, не се разлага. Той се внася най-често през есента. Минералните и органични торове се слагат на дълбочина, въможно най-близка до корените на растенията.

Кога се внасят торовете в почвата?

Това се определя от скоростта на минерализиране на органичното вещество, в леки почви това се случва по-бързо отколкото в тежки, затова при тях торовете трябва да се внасят по-рано. Трудноратворимите торове и оборския тор се внасят през есента, а по-лесноразтворимите- през пролетта, преди засаждането на растенията.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти