Желаете ли да изпратите бюлетина?

Роза

Гласувай   
(Оценка 3.67 от общо 3 гласа)
© www.fanpop.com

Розата (Rose) краси почти всеки български двор още от древни времена до днес. Тази традиция със сигурност ще продължава и за напред, благодарение на красивите си и разнообразни цветове, розата е сред цветята с най-ценни декоративни качества.
Цъфтежът й започава през май и продължава до късна есен.

При избора на място на розите в градината, имайте предвид, че те се нуждаят от много слънчева светлина.
Най-подходящо време за засаждане на розите е пролетта.

Почвата трябва да бъде обработена поне месец преди това. Могат да растат на почти всякакви почви, с изключение на песъчливи и глинести.
Трябва да изкопаете ямка дълбока около 30 см. , смесете изкопаната почва в съотношение 1:1 с оборски тор. Корените на розата трябва да се подрежат до 1/3 от дължината им и да се разпределят в ямката.
След това почвата трябва да се трамбова и да се полее обилно. Добре е почвата да се разрохква често, а плевелите трябва да се отстраняват.

Поливането на розите трябва да се прави винаги в корените и почвата не бива да подгизва. Водата трябва да е топла. Най-подходящото време е сутрин или привечер, а честотата 1 до 2 пъти в седмицата. Ако преполеете розите, те ще изсъхнат.

Обилното торене е много важно за розите. В началото на образуване на пъпките е добре да се подхранят с комбиниран минерален тор. През лятото внесете дървесна пепел, а през есента фосфорен и калиев тор, разтворени във вода.

Резитбата е много важен елемент от отглеждането на розите. Тя освен, че подобрява декоративния вид на растението, помага за осигуряване на богат цъфтеж. Прави се на пролет. Отрежете клончето малко над най-горната пъпка. Използвайте градинска ножица или остър нож. Важно е и премахването на прецъфтелите цветове. През есента трябва да се отстранят изсъсхналите стъбла, а останалите да се скъсят.

Зазимяването на розите се прави през октомври, ноември. Стъблата се скъсяват на височина 20 - 30 см. от земята, върху тях се натрупва около 15 см. суха почва. Добре е също така розите да се наклонят и фиксират към почвата като се вържат със сноп, но не трябва да достигат до земята. Вятърът трябва да може свободно да минава отдолу. Отгоре се покрива с найлон, който се закрепва. Ако се появи затопляне, което се задържи по-дълго, трябва да се открехне покритието, за да влезе въздух. През първите топли дни на пролетта, найлонът се сваля и почвата се разрохква, а стъблата се връщат в старото им положение. Ако има измръзали части, те се премахват, ще ги познаете по черните петна и пукнатините.
При правилни грижи розите могат да останат на едно място и да ви радват повече от 20 години.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти