Желаете ли да изпратите бюлетина?

Розмарин

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 2 гласа)
© www.vedamost.info

Розмаринът (Rosmarinus) е вечнозелено многогодишно растение, което расте в района на Средиземноморието. Максималната му височина е 1,5 м.
Цъфти от април до юни, а през зимата листата му изсъхват.
Най-предпочитаното от него място в градината е слънчево, топло и неветровито. Много устойчив е на вредители.
Полива се редовно и по-малко. Тъй като обаче не понася ниски температури, най-удачно е отглеждането му в саксия, като през есента трябва да се внесе на закрито. Най-добрата за него температура е 10 - 12 градуса. Може да издържи до минус 5 градуса.
През пролетта и лятото може да стои на балкона, на защитено от вятъра, място.

Размножава се чрез резници. На 2 години трябва да се пресажда в по-голям съд. Желателно е почвата да е с високо съдържние на пясък.
Не изисква торене.

Розмаринът намира доста широко приложение като подправка за различни ястия, а също така от листата му се приготвя билков чай. Бива използван и като консервант на някои храни и напитки. Засилва работата на мозъка, подобрява паметта, подпомага лечението на главоболие, стомашни проблеми, нервни растройства, ниско кръвно налягане.
Действа и като дезинфектант на кожни рани. При простудни заболявания и кашлица се правят инхалации с масло от розмарин. При локално приложение той участва ефективно в лечението на акне, мазна кожа и пърхот. Освен в кулинарията и медицината, розмаринът се използва и в козметика, тъй като листата му съдържат етерични масла.
Вкъщи може да се използва като средство срещу молци, като се постави във вълнени дрехи.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти