Желаете ли да изпратите бюлетина?

Фестука, синя трева

Гласувай   
(Оценка 4.60 от общо 5 гласа)
© www.zelenstroi-kolomna.ru

Фестука (Festuca glauca) е многогодишно тревисто растение от семейство Метличести. Родът обхваща няколко вида, като по-ниските от тях достигат височина до 15 – 20 см. , а други до 150 см. Листната маса през пролетта е синя, през лятото се изменя към синьозелена, а през есента е зеленокафява, а може да се срещне и златисто-червена. Някои видове са вечнозелени. Цъфти от юни до август.

Най-често се използва за декориране на алпинеуми, скални кътове и други градински цветни композиции. Също така може да се срещне като украса на балконски саксии, а може да се отглежда и като стайно растение.
Изглежда много добре засадена самостоятелно, както и в комбинация с други растителни видове.

Отглеждане

Фестуката предпочита слънчеви или полусенчести места. Студоустойчива е. Предпочита добре дренирана почва. Трябва да се полива обилно и редовно, не издържа на засушаване.
Ако се отглежда в саксия, растението трябва да се пресажда веднъж на три години, а на открито в градината- през десет години.
През първата година расте бавно.
Фестуката почти не страда от болести и вредители.

Интересен факт е, че според фън-шуй, синята трева създава и привлича положителна енергия в дома. Ако я поставите непосредтсвено до входната врата, се смята, че ще ви помогне за израстване в кариерата. В къта на богатството, който според фън-шуй е противоположния ляв ъгъл от вратата на балкона, фестуката допринася за увеличаване на благосъстоянието на семейството.

Където и да я поставите, фестуката е интересна украса и нежен акцент в градината или в дома.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти