Желаете ли да изпратите бюлетина?

Да запазим подправките

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 2 гласа)
© www.goredforwomen.org

Как да запазим подправките свежи за по-дълго време?

Чрез изсушаване

Мащерката, ригънът, розмаринът, дафиновият лист, салвията, джодженът, копърът, магданозът, целината могат да се изсушат. Това е най-лесният и най-удобният начин за съхраняване на подправките в домашни условия. Ако имате възможност най-добре изсушете подправките на открито. Другият варинат е да ги изсушите във фурната при температура 40 - 60 градуса за 2,5 – 3 часа. По-висока от тази температура не е желателна защото убива витамините в подправките и намалява аромата им. Изсушените подправки може да съхранявате в стъклени буркани, плътно затворени и поставени на сухо и хладно място.

Сушенето придава на подправките по-концентриран аромат, затова използвайте около 1/3 от количеството, което употребявате от пресния им варинат.

Зелени подправки с меки листа могат да се сушат и в микровълнова фурна.

В хладилник

Можем да запазим подправките около 7 - 10 дни свежи в хладилника, ако ги завием в хартия. В буркан се редят ред подправки, поръсва се със сол и отново ред подправки – по този начин се запазват по-дълго време – около месец.

Чрез замръзяване

Подправките се нарязват на ситно, разпределят се в торбички и могат да бъдат замразени във фризера. Може да се съхраняват и във формички за лед. Комбинация от нарязаните на ситно подправки се изсипва във фомичката и се добавя малко вода. Така лесно и бързо може да прибавяте на всяко ястие „кубче” от ароматни подправки.

Много подходящи за замразяване са магданоз, босилек, копър, девисил, пресни лук и чесън, чубрица.

Освежете увехналите зелени подправки

Увехналите магданоз, копър, целина ще станат отново свежи, ако ги поставите за около час в половин чаша студена вода с добавена една чаена лъжичка оцет. По този начин обаче хранителните вещества в тях намаляват.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!

www.za-gradinata.com
Designed by: Kiril Semkov
Developed by: Rosen Ivanov
© 2019 Author: , G+ | Поверителност | Контакти